Dengan kekayaan yang dianggarkan sebanyak $ 62 bilion, Warren Buffett adalah orang yang paling kaya di seluruh dunia. Pada tahun 1962, dia mula beli saham di Berkshire Hathaway pada harga kos $ 7.50 sesaham. Hari ini, Warren Buffett, 78, adalah Berkshire pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, dan memegang saham kelas syarikat saham A bernilai hampir $ 119,000. Beliau telah menerima banyak penghargaan kejayaan yang menakjubkan dengan beberapa strategi utama, dimana beliau telah berkongsi dengan penulis Alice Schroeder. Alice Schroeder menghabiskan beratus-ratus jam menemuramah Warreb Buffet, maka terbitlah Sage of Omaha sebuah biografi The Snowball. Berikut adalah beberapa rahsia membuat wang Warren Buffett.

Melabur Semula Keuntungan Anda:

Apabila anda mula membuat untung dalam pasaran saham, anda mungkin terdorong untuk membelanjakannya. Sebaliknya, anda perlu labur semula keuntungan tersebut. Sewaktu Warren Buffett belajar di sekolah tinggi, dia dan seorang kawan telah membeli sebuah mesin pinball untuk dimasukkan ke dalam kedai gunting rambut. Keuntungan yang dibuat dari bisnes tersebut, mereka membeli lebih banyak mesin sehingga mereka mempunyai lapan mesin dan diletakkan di kedai-kedai yang berbeza. Apabila beliau dan kawan menjual bisnes tersebut, Warren Buffett menggunakan hasil jualan bisnes itu untuk membeli saham dan untuk memulakan satu lagi perniagaan kecil. Pada usia 26, dia berjaya mengumpulkan $ 174,000 - atau $ 1.4 juta nilai wang hari ini. Walaupun jumlah itu dipandang kecil akan tetapi ianya boleh bertukar menjadi kekayaan yang amat lumayan.

Bersedia untuk menjadi atau buat kelainan atau unik:

Jangan buat keputusan anda atas apa yang semua orang katakan atau lakukan. Pada tahun 1956 Warren Buffett mula menguruskan wang sebanyak $100,000 dari segelintir pelabur. Ketika itu beliau bekerja di Omaha, dan dia enggan memberitahu ibu bapanya di mana beliau telah meletakkan wang mereka. Orang meramalkan bahawa dia akan gagal, tetapi apabila dia menutup perkongsiannya 14 tahun kemudian, ia dianggarkan bernilai lebih daripada $ 100 juta. Disini beliau tidak mengikut orang ramai, beliau mencari pelaburan di bawah nilai purata pasaran setiap tahun. Anda perlu mengukur diri sendiri dengan apa yang dia panggil Inner Scorecard, berdasarkan diri mengikut piawaian anda sendiri.
Jangan duduk diam sahaja: Kumpul lebih banyak maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan, dan tetapkan dateline anda. Warren Buffett adalah seorang yang cepat membuat keputusan dan bertindak ke atasnya. Apabila orang menawarkan kepadanya perniagaan atau pelaburan, beliau berkata, "Saya tidak akan bercakap kalau mereka tidak tetapkan harga.

Tetapkan syarat anda sebelum berunding:

leverage tawar-menawar anda sentiasa besar sebelum anda mulakan kerja - tetapkan tawaran anda kepada pihak yang satu lagi. Warren Buffett belajar pengajaran ini dengan cara yang sukar kerana ketika masih lagi seorang kanak-kanak, apabila datuknya Ernest mengupah beliau dan rakan untuk menggali timbunan salji di kedai runcit keluarga selepas ribut. Mereka menghabiskan masa lima jam menyodok sehingga tangan mereka hampir beku. Selepas itu, datuknya memberikan mereka yang kurang daripada 90 sen untuk dikongsi. Warren Buffett terkejut kerana dia melakukan kerja yang berat itu dengan upah beberapa sen sejam. Sentiasa memakukan khusus perjanjian yang lebih awal - walaupun dengan rakan-rakan dan saudara mara anda.

Sentiasa Perhatikan dan berhati-hati mengurus Perbelanjaan kecil:

Warren Buffett melabur dalam perniagaan yang dikendalikan oleh pengurus yang sangat teliti dari kos besar hingga kos yang paling kecil. Beliau pernah mengambil alih sebuah syarikat dimana pemiliknya mengira lembaran dalam bentuk gulungan kertas tandas 500-sheet untuk melihat jika dia telah ditipu (dia). Amal kewaspadaan atas setiap perbelanjaan dimana ianya boleh jejas keuntungan anda.

Hadkan Apa yang Anda pinjam:

Hidup bergantung pada kad kredit dan pinjaman tidak akan menjadikan anda kaya. Warren Buffett tidak pernah meminjam pada kadar yang tinggi. Beliau telah mendapat banyak surat daripada orang yang membuat pinjaman namun menjadi terbeban dengan hutang. Nasihat beliau: Berunding dengan pemiutang untuk membayar apa yang anda boleh. Kemudian, apabila anda bebas hutang, kerja dan rancang penjimatan wang supaya anda boleh gunakan simpanan tersebut untuk melabur.

Jadilah seorang yang persistant/ istiqamah berterusan:

Dengan ketabahan dan kebijaksanaan, anda boleh menang dan beraksi dengan lebih mantap ke atas pesaing. Warren Buffett mengambilalih atau beli Nebraska Furniture Mart pada tahun 1983 kerana dia suka cara pengasasnya, Rose Blumkin, melakukan perniagaan. Rose Blumkin adalah pendatang dari Rusia, mulakan kedai pajak perabot terbesar di Amerika Utara. Strategi beliau adalah dengan membuat undersell, dan membuat perundingan tanpa belas kasihan. Bagi Warren Buffett, Rose miliki keberanian yang tidak berbelah bahagi yang menjadikan seorang underdog.

Tahu bila untuk berhenti:

Ketika Warren Buffett masih seorang remaja, dia pernah pergi ke litar lumba. Dia bertaruh pada perlumbaan dan kalah. Untuk mendapatkan balik dana, beliau bertaruh pada perlumbaan lain. Dia kalah lagi, Beliau tinggalkan litar tersebut dengan tangan kosong. Dia berasa sakit hati dan kecewa - dia telah mensia-siakan pendapatan seminggu. Warren Buffett berjanji untuk tidak mengulangi kesilapan dan perangai itu. Maksud beliau ialah untuk tahu dan sedar apabila sekiranya kita dalam kerugian, dan jangan biarkan kebimbangan untuk 'cover' kerugian anda TIPU diri anda dan cuba lagi.

Menilai Risiko:

Pada tahun 1995, anak majikan Warren Buffett, Howie, dituduh oleh FBI dalam penipuan penetapan harga. Warren Buffett menasihatkan Howie untuk membayangkan senario terburuk jika dia kekal dengan syarikat itu. Anaknya segera menyedari bahawa risiko dengan serta merta meninggalkan syarikat bapanya. Bertanya diri anda sendiri "? Apa yang" boleh membantu anda melihat semua akibat yang mungkin daripada apa-apa keputusan yang anda buat. Ini boleh membimbing anda untuk pilihan yang paling bijak.

Tahu Apa Itu Kejayaan Yang Bermakna:

Walaupun dia kaya, Warren Buffett tidak mengukur kejayaan dengan duit. Pada tahun 2006, beliau berikan hampir seluruh kekayaannya kepada badan amal, terutamanya Yayasan Bill and Melinda Gates. Dia berkeras untuk tidak membiayai monumen kepada dirinya sendiri - tidak ada bangunan Warren Buffett atau dewan yang mention nama dia. "Saya tahu orang-orang yang mempunyai banyak wang," katanya, "dan mereka mendapat makan malam testimonial dan sayap hospital dinamakan sempena nama mereka. Tetapi yang benar adalah bahawa tiada siapa di dunia mengasihi mereka. Apabila anda sampai ke umur saya, anda akan ukur kejayaan anda dalam kehidupan dan berapa ramai orang yang suka dan sayang akan kehadiran anda. Itulah ujian muktamad bagaimana anda jalani hidup anda. "