Secara purata dari statistik di seluruh dunia, sebanyak hampir USD10 bilion telah dibayar dalam pemasaran affiliate kepada bloggers dan pemilik laman web pada tahun 2015.

Pemasaran affiliate telah menjadi salah satu cara untuk buat duit online dan juga peluang perniagaan atas talian kerana kos permulaan adalah begitu rendah dan pendapatan yang anda dapat jana adalah amat besar.

Pemasaran affiliate sebenarnya adalah keadaan dimana anda 'divert' atau hantar trafik dari website anda sendiri ke laman web/ website orang lain supaya trafik atau pelawat-pelawat tersebut boleh buat pembelian produk atau perkhidmatan mereka. Untuk setiap jualan yang dimulakan dari pautan daripada laman web anda, anda akan mendapat peratusan komisyen jualan affiliate tersebut.

Pemasaran affiliate boleh dilakukan secara sambilan, ramai yang telah berjaya dan jadikan ia kerja sepenuh masa mereka. Anda boleh mula buat duit online dan bisnes internet anda dalam hanya beberapa jam. Tetapi bagaimana kadar kejayaan anda adalah berdasarkan kepada jumlah masa dan usaha yang anda buat. Berikut adalah 6 langkah dan tips mudah bagaimana anda boleh buat wang dan duit online /atas talian:
Buat laman web atau blog

  • Untuk memulakan sebagai pemasar affiliate, anda mesti mempunyai laman di mana untuk meletakkan pautan kepada produk atau perkhidmatan yang anda ingin 'promote'.

    Terdapat banyak perkhidmatan laman web murah seperti Hostgator dan GoDaddy. Tapi saya cadangkan Namecheap kerana saya sendiri menggunakannya dan saya amat puas hati dengan servis namecheap. Online Support pun tip top.Very responsive. Namecheap.com

 

Anda juga boleh bina blog percuma melalui perkhidmatan seperti rangkaian blog Blogger Google atau WordPress.com. Saya juga suka blogger kerana di blogger kita boleh buat custom settings.

  • Tentukan produk / niche perkhidmatan anda.

Pemasar affiliate bertindak untuk buat duit online dengan membantu syarikat-syarikat dan usahawan menjual apa sahaja jenis barangan dari barang kemas, telefon bimbit hingga perkhidmatan laman web dan e-book. Pilih niche (tajuk) dimana relevan dengan kepakaran anda.

  • Cari produk dan perkhidmatan anda promote

Banyak rangkaian affiliate menyediakan platform untuk 'link'kan affiliate dengan laman web pemilik produk atau perkhidmatan. Kita sebagai affiliate boleh bantu untuk jual barangan mereka. Syarikat-syarikat seperti:

  1. Clickbank, E-Junkie, PayDotCom dan JV200 menghubungkan pencipta e-book dan perisian Affiliate akan bantu untuk menjual produk muat turun digital mereka. Di Malaysia dahulu nya yang top adalah Jomniaga.com atau Ashadee.com. Atas sebab-sebab saya sendiri pun kurang pasti mereka hentikan operasi mereka.
  2. Commission Junction adalah popular bagi mereka yang ingin untuk menjual lebih banyak barangan tradisional yang terdiri daripada perkhidmatan perjalanan dengan francais jaga rumah.
  3. Google AdSense, yang ini tidak memerlukan penglibatan anda untuk menghasilkan jualan. Pendapatan anda direalisasikan secara pay-per-klik, hanya untuk membawa trafik anda untuk klik ke laman web peniaga. Program affiliate PPC ini tiada komisyen jualan. Perlu diingat bahawa laman web yang dipenuhi dengan iklan dan tidak mempunyai kuasa atau amanah boleh dilihat seperti spam, dan anda tidak akan mendapat keputusan yang baik. Baca info lebih lanjut...
  • kandungan laman web Affiliate / Affiliate Site Content

Terdapat dua pendekatan utama atau model perniagaan untuk dipilih apabila membina sebuah laman web pemasaran affiliate:

Website yang kita bina hendaklah menawarkan banyak informasi dan artikel yang menyediakan pautan affiliate atau iklan banner untuk klik untuk maklumat lanjut. Pemasar hendaklah rajin dalam menambah kandungan baru berkaitan kerana ini adalah penting untuk memberi orang alasan untuk kembali ke laman web anda - dan klik beberapa pautan dan akhirnya beli dari pautan anda.

Buat laman berbentuk review/ulasan. Maksudnya anda sendiri telah beli dan cuba. Kini anda teruskan dengan menulis ulasan dari hati anda bagaimana produk tersebut boleh membantu pelanggan anda sebagaimana produk itu membantu anda. Oleh kerana ulasan terperinci anda mengenai produk tersebut, ia akan membantu pelawat laman web anda membuat keputusan apa yang dibeli. Untuk setiap produk anda ulas, anda memberikan pautan atau banner iklan yang klik melalui untuk jualan di laman web rakan kongsi saudagar anda. Sekiranya anda kurang mengemaskini kandungan web anda search engine crawler akan kurang melawat laman web anda. Kemas kini kandungan anda - hanya tweak laman web anda kira-kira seminggu sekali untuk membiarkan enjin carian tahu laman web anda masih hidup, dan sentiasa cuba untuk membina hubungan.

  • Untuk buat duit online cara ini anda mesti pastikan laman web affiliate anda dapat menarik banyak trafik (pelawat)web.

Kebanyakan orang melawat laman web atau blog anda tidak akan klik link affiliate anda. Disini adalah penting untuk menggunakan taktik pemasaran yang berkesan untuk meningkatkan trafik sasaran tinggi - untuk laman web anda.

Terdapat empat cara utama untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan dan daya trafik tinggi supaya laman web anda mendapat lebih ramai pelanggan berpotensi:

Iklan berbayar/paid advertising seperti google ads,facebook (fb ads), tweeter ads, instagram ads ini adalah yang paling berkesan apabila tajuk iklan anda, mesej panggilan untuk tindakan (call to action) dan mesej grafik yang datang bersama-sama akan tidak secara langsung memaksa orang untuk klik melaluinya dan membeli produk saranan anda.

Tapak Iklan percuma seperti Craigslist dan Iklan Percuma Malaysia seperti mudah.my, olx dan Lelong.com.my adalah 5 daripada banyak tempat yang paling popular yang menerima link dan iklan banner secara percuma. Ini cenderung untuk menjadi laman pemasaran affiliate sendiri.

Pemasaran Artikel kaedah pemasaran popular ini menawarkan beberapa manfaat. Anda akan dapat bina kredibiliti sebagai sumber yang boleh dipercayai dalam niche anda, mendapat kedudukan enjin carian yang lebih tinggi dengan meningkatkan bilangan pautan (backlink) yang membawa kepada laman web anda, dan menarik trafik ke laman web anda. Bina trafik secara organik dan tidak menjalankan aktiviti spamming dengan menggunakan kaedah SEO (search engine optimization). Anda boleh cuba di EzineArticles.com.

Bagi saya inilah teknik yang paling best. Pemasaran secara E-mel, setiap pengunjung ke laman web anda adalah pelanggan yang berharga, anda hendaklah ada kemampuan untuk capture nama dan alamat e-mel untuk kekal berhubung dengan pelanggan anda. Ramai orang mungkin tidak membeli produk affiliate anda sehingga kali ketiga atau keempat, akantetapi mereka ini akan sentiasa menjadi pengikut anda, mendengar celoteh anda dan melihat 'offer' anda.

So ia adalah penting untuk membuat kotak langganan opt-in di laman anda untuk orang ramai mula menerima surat berita mingguan atau bulanan daripada anda. Untuk teknik ini anda perlu ada autoresponder yang berkualiti, kegemaran peribadi saya adalah getresponse.