• Tutorial Cara Mudah untuk Nak Buat Facebook Page

Mungkin pada hari ini untuk membuat bisnes anda ‘presence’ di Facebook

adalah satu “idea yang baik” kerana dengan 829,000,000 orang pengguna aktif Facebook berada didalam setiap hari, ia menjadi kepada komponen strategi pemasaran setiap perniagaan yang wujud pada hari ini.

Masalahnya, Facebook sentiasa mengubah feature penggunaannya dengan kerap menyebabkan cara nak buat facebook page dan set up-nya menjadi susah bagi mereka yang newbie. Dibawah adalah langkah demi langkah untuk setting Facebook fan page:

 CARA NAK BUAT SETTING FACEBOOK PAGE UNTUK PERNIAGAAN ANDA

Langkah 1: Pilih Klasifikasi/Classification

Pergi ke bahagian https://www.facebook.com/pages/create.php. Laman ini akan mempamerkan enam klasifikasi yang berbeza untuk dipilih:

 • Perniagaan Tempatan atau Tempat
 • Syarikat, Pertubuhan, atau Institusi
 • jenama atau produk
 • Artist, band, atau Tokoh Masyarakat
 • hiburan
 • Punca atau Komuniti
 • Setiap kategori tersebut menyediakan medan yang lebih relevan untuk Page yang anda inginkan.

Untuk tutorial cara nak buat facebook page ini, kita akan memilih pilihan yang kedua: syarikat, organisasi, atau institusi. Selepas memilih klasifikasi, anda dikehendaki untuk memilih nama rasmi untuk Perniagaan Utama anda. Adalah dicadangkan untuk berhati-hati memilih nama anda. Walaupun Facebook membolehkan anda untuk menukar nama dan URL anda sekali, ia adalah satu proses yang sukar dan membosankan.

Langkah 2: Maklumat Asas Lengkap.

Dalam cara nak buat facebook page anda akan lalui empat bahagian/langkah asas untuk lengkapkan segala aspek asas Page anda.

Langkah ini akan dibantu secara otomatik dalam laman facebook.

Lengkapkan bahagian “Perihal”/”About”

Seksyen “Perihal”/ “About” adalah bahagian penerangan 2-3 syarat utama untuk perniagaan anda. Ia berada di laman utama anda, anda juga perlu buat ia deskriptif yang ringkas. Pastikan anda memasukkan pautan ke laman web syarikat anda dan juga pastikan bahawa maklumat ini dapat membezakan jenama anda berbandingkan jenama lain, pastikan halaman anda lebih menarik kepada pelanggan ‘potential’ anda.


Disinilah juga anda boleh pilih nama domain yang unik anda (iaitu, seperti yang dinyatakan di atas, hanya boleh ditukar sekali). Sebagai contoh, Nike Malaysia https://www.facebook.com/Nike-Malaysia/

https://www.facebook.com/proshield2014

Memuatnaik Gambar Profil

Seterusnya anda akan diminta untuk memuat naik gambar profil dimana ini akan menjadi ikon visual utama halaman anda, yang terdapat dalam hasil carian dan di samping sebarang komen yang anda terbitkan. Walaupun apa-apa imej sempurna persegi yang baik ialah bersaiz 180 x 180 pixel.

Tambah kegemaran/Add to Favorites

Setiap pengguna Facebook mempunyai bar navigasi menegak di sebelah kiri News Feed mereka. Anda boleh menambah Page Perniagaan anda sebagai item yang “digemar”/”add to favorites” di sini – sama dengan menandakan halaman web dalam pelayar web anda – untuk akses mudah.

Tambah target audience/ pelawat page anda

Target pelawat/ audience anda dengan lebih terperinci

Capai lebih ramai orang/ Reach More People

Facebook akan meminta anda untuk membuat iklan untuk menarik perhatian ke Page anda. Saya cadangkan untuk tidak adakan sebarang iklan pada peringkat awal ini – ini adalah kerana tidak ada kandungan/ content yang menarik di Page lagi yang akan meyakinkan mereka untuk meng”Like” halaman anda.

Langkah 3: Memahami Panel Admin.

Rangka asas cara nak buat facebook page facebook page Perniagaan anda kini sudah hidup(live). Facebook akan meminta anda membuat iklan jika anda ingin pengguna facebook lain unuk “like” Page anda. Sekali lagi, saya cadangkan supaya mengelakkan berbuat demikian pada masa ini. Aktiviti ini akan muncul dalam Suapan Berita “newsfeed” untuk mereka, yang dihubungkan secara peribadi untuk di Facebook mereka. Tanpa apa-apa kandungan pada Page, kita mahu menyimpan bahawa cerita Timeline organik untuk apabila anda benar-benar bersedia menerima orang ramai untuk melihat Page anda.

Dalam navigasi atas, anda akan melihat pilihan untuk “Tetapan”/ “settings”. Klik itu. Bersama-sama sebelah kiri, akan muncul pula bar navigasi menegak dengan bahagian yang berbeza akan muncul. Kami akan memberi tumpuan kepada tiga bahagian penting itu:

Info Page/ Page Info: Ini adalah di mana anda boleh menambah butiran tambahan mengenai perniagaan anda. Seksyen ini juga akan mendedahkan pelbagai bidang berdasarkan klasifikasi yang anda pilih dalam Langkah 1.
Pemberitahuan/Notifications: Seksyen ini membolehkan anda untuk menyesuaikan bila dan bagaimana anda ingin menerima Page Alert. Tetapkan kekerapan yang sesuai dengan jadual pemasaran media sosial anda.
Page Role: Sama ada atau tidak anda akan menjadi pengurus utama halaman ini, mungkin ada orang lain di organisasi anda yang memerlukan akses kepada halaman Facebook anda. Di sini, anda boleh menjemput rakan-rakan lain untuk membuat perubahan kepada Laman anda. Beberapa kes penggunaan biasa di sini termasuk:

Seorang pengurus perhubungan awam yang perlu untuk bertindak balas kepada mana-mana soalan pada page anda.
Seorang wakil sokongan yang boleh membantu mereka yang meminta soalan teknikal.
pereka A ditugaskan untuk memuat naik foto baru kreatif untuk Page.

Langkah 4: Naiktaraf ranking Page Anda Dengan Kandungan Yang Menarik.

Langkah disini adalah anda perlu terbitkan kandungan untuk Page anda dan kemudian menjemput pengguna untuk menjadi sebahagian daripada komuniti anda. Mari kita mulakan dengan kandungan asas yang diperlukan untuk menggerakkan Page anda.

 • status teks biasa/ Plain text status
 • Foto dengan kapsyen/Photo with caption
 • Link dengan kapsyen/Link with caption
 • Video dengan kapsyen/Video with caption
 • acara halaman/Event page
 • Lokasi daftar masuk/Location check-in

Apabila terbitkan posting pada halaman anda, hanya pastikan anda menggunakan pelbagai kandungan. Apa imej akan penonton anda mahu lihat? Apa status yang mereka suka baca? Pautan apakah yang mereka akan klik? Anda juga boleh menekan anak panah kelabu kecil di sudut atas kanan setiap post dan kemudian klik “Pin to Top” untuk menggerakkan satu siaran anda ke puncak Timeline Page anda untuk tujuh hari. Menggunakan ciri ini untuk pengumuman produk, ulang tahun perniagaan, dan acara-acara utama lain berkaitan dengan jenama anda.

Cover Photo

Ini adalah, imej yang besar mendatar yang di sepanjang bahagian atas Page Facebook anda. Biasanya, ini adalah imej yang berjenama untuk membantu menarik orang ramai untuk melawat Page anda. Dimensi foto rasmi adalah 851 x 315 pixel.

Apabila kandungan pada Page sudah mantap, kita boleh mula susun strategi menjemput pengguna untuk ‘Like’.

Langkah 5: Mengukur Pertumbuhan Page Anda.

Kita perlu mengukur usaha kita untuk memastikan apa yang kita buat dalam kaedah pemasaran di Facebook kita adalah betul dan membawa hasil dan mencapai objektif kita. Di dalam Facebook ada beberapa metrik yang berguna bagi kita. Hanya klik pada pautan “Insights” dalam navigasi atas untuk lihat yang berikut:
Gambaran Keseluruhan: Tab ini menunjukkan gambar 7 hari metrik anda seperti Suka Halaman, pos jangkauan, dan penglibatan keseluruhan.

Like: Tab ini menunjukkan pertumbuhan peminat atau ‘fan’ anda secara keseluruhan. Jika anda menggunakan iklan berbayar, anda akan dapat melihat pecahan yang dibayar berbanding pertumbuhan organik.
Jangkauan/reach: Tab ini memaparkan bilangan kasar orang yang singgah atau ‘like’ Page anda setiap hari. Jika anda perasan pancang pada hari tertentu, cuba merentas memeriksa apa yang anda siarkan hari itu untuk melihat jika anda boleh meniru jangkauan itu.
Lawatan’ visits: Tab ini menunjukkan dari mana penonton facebook anda datang. Anda boleh melihat perbezaan dalam lawatan di Facebook Garis masa/ time line, tab maklumat anda, ulasan, dan lain-lain.
Langkah seterusnya ialah untuk post kandungan yang menarik dan mengumpul pangkalan setia peminat! Saya harap keterangan cara-cara nak buat facebook page boleh membantu anda kick-start bisnes anda di facebook.