Apakah itu SEO / Search Engine Optimization?

SEO adalah singkatan daripada "pengoptimuman enjin carian" atau "Search Engine Optimization". Ia adalah proses untuk mendapatkan trafik web secara "percuma," "organik", "editorial" atau "semula jadi" hasil carian di enjin carian.

Semua enjin carian utama seperti Google, Bing dan Yahoo mempunyai hasil carian utama, di mana laman web dan kandungan lain seperti video atau perubahan ini ditunjukkan dan kedudukan berdasarkan apa yang difikirkan enjin carian yang paling relevan kepada pengguna. Tiada pembayaran yang diperlukan kerana ia adalah dengan iklan carian dibayar.

8 Syarat-syarat minimum untuk Ciri-ciri SEO dalam Content Management System (CMS)

Perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan kedudukan dalam hasil enjin carian anda ialah dengan cara membina kandungan yang besar. Kedudukan (ranking) laman web menjadi lemah adalah kerana kurang kandungan dan isi. Ini boleh mengurangkan keupayaan enjin hasil carian untuk meletakkan kandungan laman web tersebut dalam keputusan hasil carian berbandingkan laman web yang mengandungi kandungan yang berkualiti dan relaven.

Sekiranya owner laman web dapat melengkapkan keupayaan seo dengan melakukan beberapa perkara teknikal yang betul, maka ianya adalah lebih mudah untuk mencapai keputusan yang baik. Cara paling mudah untuk mendapatkan ini perkara yang betul adalah dengan menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang menjaga perkara-perkara teknikal untuk anda. Untuk mendapatkan sistem CMS yang kos efektif dan boleh diharap berikut adalah ciri-ciri minimum yang anda perlu cari:

Perkara yang perlu dan boleh anda edit pada setiap halaman:

  • Title tag/tag tajuk

Title tag/ tag tajuk adalah perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan hasil halaman. Ia perlu unik, mempunyai kata kunci/ keywords, dan tidak melebihi dari 70 karektor. Ini ialah teks yang muncul sebagai pautan dalam keputusan Google.

  • Penerangan-meta/Meta-description

Meta-description direka sebagai ringkasan halaman untuk enjin carian. Ia sepatutnya tidak lebih dari 150 karektor. Ini ialah teks yang muncul sebagai huraian dalam keputusan enjin carian.

  • URL yang relevan dengan keywords

Banyak Content Management Systems boleh menjana url atau sub-url secara otomatik bagi setiap laman web yang tidak boleh dibaca manusia. Sebagai contoh:
http://www.website.com/index.php?category_id=142&page_id=15

  • Headlines/ Kepala Tajuk

Headlines biasanya dicetak lebih besar dan lebih berani daripada teks badan untuk menunjukkan kepentingan mereka. Keupayaan untuk menggunakan tag adalah penting. Terdapat enam tahap tajuk, dari yang paling penting, , kepada kurang penting. Penggunnaan tag hendaklah dilakukan dengan sewajarnya dengan tahap pada setiap halaman utama. Ini akan menunjukkan relativiti laman anda pada carian pada enjin carian.

  • Alt-text pada gambar/ teks alt pada imej-imej

Kandungan imej adalah sebahagian konten yang hilang bagi enjin carian. Untuk meningkatkan akses ke laman web anda melalui imej-imej ialah melalui penjenamaan text kepada imej-imej tersebut. Dengan menamakan imej-imej maka enjin akan dapat melakukan carian terhadap imej. Ia adalah penting untuk menggunakan teks ganti dengan imej anda.

  • Kawalan Robots.txt/ robots.txt

Robots.txt adalah fail yang membolehkan anda untuk mengawal apa bidang enjin carian laman web dibenarkan untuk dilihat. Jika anda mempunyai kawasan pementasan laman web anda, atau tempat-tempat yang tidak boleh diindeks oleh enjin carian, yang perlu dikawal dalam fail robots.txt.

  • Peralihan/ redirect

Terdapat dua (utama) jenis ubah hala. A 302 sementara dan peralihan Tetap 301. Apabila menggunakan 301 redirect, kredit SEO daripada satu halaman boleh dialihkan kepada yang lain. Sebagai contoh, katakanlah anda mempunyai halaman yang berada di kedudukan baik untuk "lalat putih" tetapi ingin menukar URLnya. Untuk melakukan ini, anda akan membuat laman baru dengan URL baru dan mengarahkan URL yang lama kepada yang baru menggunakan 301 redirect. Oleh kerana ini adalah "kekal" redirect, Google akan lulus kredit SEO tersebut.

  • Keupayaan untuk Analytics

CMS yang baik akan menjadikan ia mudah untuk menambah analisis yang membolehkan anda menjejaki pelawat laman web anda. Banyak yang boleh dipelajari daripada tingkah laku pengguna - tentang apa yang popular dan apa yang sedang dicari itu.